Home » Tips bij het koken

Tips bij het koken

Je grootmoeder heeft je vast de nodige tips en handigheidjes geleerd om te gebruiken bij het koken. Kneuts heeft inmiddels ook de nodige kook- en bakervaring en geeft ook graag wat handige (en soms lekkerder makende) tips.

Baktips

Wanneer het een hete dag is, kun je prima je oven gebruiken door er een theedoek voor te hangen. Deze houdt de warmte tegen. Vooral gemakkelijk op te hangen wanneer je een gastoestel hebt. Eén zijde van de theedoek kun je dan onder de pannendrager leggen.

Geen grillfunctie op je oven, een grillpan werkt ook prima. Laat hem wel eerst bloedheet worden voor je er je ingrediënten in grilt.

Handigheidjes

Vind jij het ook altijd zo’n gedoe om een avocado klaar te maken? Probeer het dan eens zo. Snijd de avocado doormidden. Dit doe je door met een mes in de schil te steken en geheel rondom de pit te snijden. Breek de avocado dan open en lepel de pit eruit. Zet nu je duim onder de schil en scheur de schil in. Je zult zien dat de schil makkelijk loslaat. Je kunt er nu alles mee doen.

Wil je een avocado in zijn geheel uit het knuistje eten? Snijd de avocado dan doormidden rondom de pit. Verwijder de pit. En lepel met een lepel de avocado er hapje voor hapje uit.

Moet je sperziebonen punten? Maak bosjes van ongeveer 25 bonen, zorgt dat de uiteinden op elkaar liggen en snijd op een snijplank met een groot mes in één keer de uiteinden eraf.

Haal, bij kleine spruiten, alleen het stukje steel eraf. Daarbij komen een paar blaadjes vrij. ‘Pel’ niet verder, dit is voldoende.

Smaakmaak-tips

Plant in je tuin (liefst in vaste grond, maar kan ook in een pot) maggiplant en rozemarijn. Knip voor in al je verse soepen een paar takjes af die je wast en in zijn geheel toevoegt. Deze kun je dan weer makkelijk verwijderen. Evt ook fijn te knippen en als decoratie te gebruiken.

Kook wat takjes maggiplant mee bij de aardappels, je kunt dan minder zout toevoegen.

Jus-vervanger. Zit er bij jouw avondeten geen vlees en bak je geen aardappelen of friet erbij, roer dan (per persoon) ong 2 eetlepels tomatentapenade en 2 eetlepels aioli – of hoeveelheid naar smaak – door elkaar en gebruik dit als smaakmaker voor je gekookte. Eens wat anders dan fritessaus erbij.


Jouw tips

Vanzelfsprekend heb jij ook nog tips en handigheidjes. Jezelf aangeleerd of van je groot(moeder) overgenomen. Laat ze ons weten. Dan zetten we jouw tip erbij. Op die manier maken we koken en bakken voor iedereen een beetje makkelijker.

Mail naar info@kneuts.nl.